Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor și OMS avertizează: Vaccinarea, singură, nu e suficientă în faţa propagării rapide a variantei Omicron

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor și OMS avertizează: Vaccinarea, singură, nu e suficientă în faţa propagării rapide a variantei Omicron
Sursa foto: Alexandra Pandrea/GÂNDUL
Publicat: 15/12/2021, 19:14
Actualizat: 15/12/2021, 19:19

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a avertizat, miercuri, că o „acţiune puternică” este „urgentă” în faţa propagării rapide a variantei Omicron de coronavirus, deoarece ”vaccinarea, singură, nu va fi suficientă”, a avertizat miercuri, relatează Agerpres.

„În situaţia actuală, vaccinarea, singură, nu ne va permite să prevenim impactul variantei Omicron, deoarece nu avem timp să umplem golurile încă existente în ceea ce priveşte vaccinarea”, a declarat directoarea ECDC, Andrea Ammon, într-o alocuţiune video.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor a crescut, de asemenea, nivelul până la „foarte ridicat” în ceea ce priveşte evaluarea riscurilor pe care le reprezintă noua variantă de coronavirus pentru sănătatea publica, recomandând o serie de măsuri, inclusiv revenirea la telemuncă şi prudenţă sporită în timpul sărbătorilor de iarnă şi a călătoriilor de la sfârşitul anului.

Potrivit ECDC, este „foarte probabil” ca noua variantă să conducă la spitalizări şi decese în plus faţă de previziunile precedente centrate pe varianta Delta, dominantă până acum.

Pentru a menţine presiunea asupra sistemului de sănătate la un nivel „gestionabil”, ECDC a cerut din nou o „reintroducere rapidă şi consolidare” a aşa-numitelor măsuri „non-farmaceutice” împotriva COVID-19, un termen care acopera restricţiile în general.

„Este nevoie urgentă să se ia măsuri ferme pentru a reduce transmiterea, pentru a uşura povara grea asupra sistemelor sanitare şi pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili în următoarele luni”, a adăugat agenţia.

Pentru ECDC, folosirea măştilor, telemunca, evitarea supraaglomerării în locurile şi transportul public, izolarea în locuinţă în cazul îmbolnăvirii, aerisirea interioarelor şi menţinerea unui nivel ridicat de igienă „rămân o prioritate”.

Avertismentul OMS: Vaccinurile, de unele singure, nu vor scoate nicio ţară din această criză

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că „vaccinurile, de unele singure, nu vor scoate nicio ţară din această criză” şi a cerut statelor să folosească toate instrumentele disponibile pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID. Totodată a precizat că dacă se va pune capăt inechităţii vaccinurilor, se va putea pune capăt pandemiei.

„Trebuie să fiu foarte clar: vaccinurile, de unele singure, nu vor scoate nicio ţară din această criză. (…) Nu este vorba de vaccinuri în loc de măşti, de distanţare, de ventilaţie sau de igiena mâinilor. Faceţi-le pe toate. Faceţi-o în mod consecvent. Faceţi-o bine!”a declarat, marţi, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Euronews.

El a atras atenţia încă o dată asupra inechităţii vaccinurilor, în timp ce multe ţări occidentale se grăbesc să lanseze campanii de vaccinare pentru rapel, multe naţiuni mai sărace încă nu au administrat primele doze.

“Permiteţi-mi să fiu foarte clar: OMS nu este împotriva dozelor de rapel. Suntem împotriva inechităţii vaccinurilor. (…) Este o chestiune de prioritizare. Oferirea dozelor de rapel grupurilor cu risc scăzut de boală severă sau de deces pune pur şi simplu în pericol vieţile celor cu risc ridicat care încă aşteaptă primele doze”, a declarat Dr. Tedros.

Potrivit şefului OMS, 41 de ţări nu au reuşit încă să vaccineze 10% din populaţie, iar 98 de ţări nu au atins pragul de 40%.

“Dacă punem capăt inechităţii, punem capăt pandemiei. Dacă permitem ca inechitatea să continue, permitem ca pandemia să meargă înainte”, a insistat el.

OMS a atras atenţia, marţi, că nici o altă variantă a noului coronavirus nu s-a răspândit atât de rapid ca varianta Omicron, estimând că toate ţările sunt deja atinse,

„În prezent, 77 de ţări au raportat cazuri de Omicron, dar realitatea este că Omicron se află probabil în majoritatea ţărilor, chiar dacă nu a fost încă detectat. Omicron se răspândeşte într-un ritm pe care nu l-am mai văzut la nicio altă variantă a SARS-CoV-2”, a declarat şeful OMS.

Potrivit acestuia, OMS este îngrijorată de faptul că unii consideră că Omicron este mai benignă decât alte tulpini.

“Chiar dacă Omicron provoacă simptome mai puţin severe, numărul de cazuri ar putea copleşi din nou sistemele de sănătate nepregătite”, a mai spus el.

Potrivit lui Abdi Mahamud, manager de incidente la OMS, răspândirea variantei este de aşa natură încât ar putea deveni majoritară în unele ţări europene până la jumătatea lunii decembrie, când acestea încă se confruntă cu impactul celui de-al cincilea val de infecţie provocat de varianta Delta.


Vă recomandăm și:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...